Balans uma, duha i tela

Fitnes

Šta bi svaka dama trebala da zna o fitnesu?

Većina dama to zamišlja fitnes kao sirovo skakanje sa puno čučnjeva i trbušnjaka. Takodje, većina dama i pokazuje želju za jačanjem i oblikovanjem samo ovog dela tela, a jako malo pridaju pažnju rukama ili ledjima, što ću posebno obraditi kao temu u nekom od narednih postova Bonafides magazina.

Dobar fitnes trening treba da sadrži ovih pet elemenata:

  • Aerobne vežbe – koje uključjuju kardio vežbe i vežbe izdržljivosti. Kardio program odličan je za jačanje srca i pluća, poboljšava se priliv krvi u mozak, pa se samim tim poboljšava i koncentracija. Ubrzava se metabolizam, smanjuje sters i jača imuni sistem.
  • Vežbe povećanja mišićne mase – što je veća mišićna masa brži je i metabolizam. Rad sa tegovima, osim što povećava mišićnu masu, doprinosi i povećanju čvrstoće kostiju.
  • Vežbe jačanja abdomena – ovo je jedan od najboljih načina da se očuva dobro držanje tela i odlična je odbrana i preventiva protiv čestih povreda!
  • Vežbe ravnoteže – koje su veoma značajne, jer sa starenjem centar za ravnožu propada.
  • Vežbe istezanja – jako je važno na kraju treninga odraditi kvalitetno istezanje, kako bi sprečili upalu i bol u mišićima. Vežbe istezanja poboljšavaju pokretljivost zglobova kao i držanje tela,eliminišu stres i mišićnu napetost.

Kao dodatak kvalitetnom fitnes treningu dodala bih i vežbe disanja na kraju treninga, kao vežbu opuštanja uma i tela. Udah brojeći do 4, zadrzimo dah do 4, izdišemo brojeći do 8. Izvode se 3 do 6 ponavljanja. Ovo praktikujem sa svojim damama na skoro svakom treningu i ono što usledi je aplauz, kao tradicionalni zavrsetak treninga. Nakon ovako odradjenog treninga dobijamo osećaj lakoće i radosti! Čest kometar koji čujem od svojih dama je: ,,Joj kako se dobro osećam, a mrzelo me da dodjem! Hvala ti!“ Pa bih kao dodatnu motivaciju dodala: KADA MISLITE DA VAM NIJE DAN ZA TRENING I OSEĆATE SE UMORNO DA BI PRESKOČILE TRENING, SETITE SE OSEĆAJA I ENERGIJE NAKON TRENINGA! SIGURNO JE DA ĆETE POĆI!

Magazin

Poslednje novosti
MOĆ SVESNOG DISANJA

MOĆ SVESNOG DISANJA

Putem daha i namere možemo doći u stanje povezanosti sa samim sobom i postići mir u bilo kojoj situaciji, čak i u onim situacijama kada...

Umeće i važnost opuštanja

Umeće i važnost opuštanja

Rezultati relaksacije nisu samo oslobađanje tenzije, već ujedno i jačanje svoga tela i doprinošenjem boljem izgledu. Kada ste napeti,...

Čarobnica, Boginja i Ratnica

Čarobnica, Boginja i Ratnica

U svakoj ženi spavaju tri arhetipa Čarobnica, Boginja i Ratnica. Ponekad je jedan arhetip dominantniji,ponekad se smenjuju a ponekad su...