Balans uma, duha i tela

Fitnes

Šta bi svaka dama trebala da zna o fitnesu?

Većina dama to zamišlja fitnes kao sirovo skakanje sa puno čučnjeva i trbušnjaka. Takodje, većina dama i pokazuje želju za jačanjem i oblikovanjem samo ovog dela tela, a jako malo pridaju pažnju rukama ili ledjima, što ću posebno obraditi kao temu u nekom od narednih postova Bonafides magazina.

Dobar fitnes trening treba da sadrži ovih pet elemenata:

  • Aerobne vežbe – koje uključjuju kardio vežbe i vežbe izdržljivosti. Kardio program odličan je za jačanje srca i pluća, poboljšava se priliv krvi u mozak, pa se samim tim poboljšava i koncentracija. Ubrzava se metabolizam, smanjuje sters i jača imuni sistem.
  • Vežbe povećanja mišićne mase – što je veća mišićna masa brži je i metabolizam. Rad sa tegovima, osim što povećava mišićnu masu, doprinosi i povećanju čvrstoće kostiju.
  • Vežbe jačanja abdomena – ovo je jedan od najboljih načina da se očuva dobro držanje tela i odlična je odbrana i preventiva protiv čestih povreda!
  • Vežbe ravnoteže – koje su veoma značajne, jer sa starenjem centar za ravnožu propada.
  • Vežbe istezanja – jako je važno na kraju treninga odraditi kvalitetno istezanje, kako bi sprečili upalu i bol u mišićima. Vežbe istezanja poboljšavaju pokretljivost zglobova kao i držanje tela,eliminišu stres i mišićnu napetost.

Kao dodatak kvalitetnom fitnes treningu dodala bih i vežbe disanja na kraju treninga, kao vežbu opuštanja uma i tela. Udah brojeći do 4, zadrzimo dah do 4, izdišemo brojeći do 8. Izvode se 3 do 6 ponavljanja. Ovo praktikujem sa svojim damama na skoro svakom treningu i ono što usledi je aplauz, kao tradicionalni zavrsetak treninga. Nakon ovako odradjenog treninga dobijamo osećaj lakoće i radosti! Čest kometar koji čujem od svojih dama je: ,,Joj kako se dobro osećam, a mrzelo me da dodjem! Hvala ti!“ Pa bih kao dodatnu motivaciju dodala: KADA MISLITE DA VAM NIJE DAN ZA TRENING I OSEĆATE SE UMORNO DA BI PRESKOČILE TRENING, SETITE SE OSEĆAJA I ENERGIJE NAKON TRENINGA! SIGURNO JE DA ĆETE POĆI!

Magazin

Poslednje novosti
Čarobnica, boginja i ratnica

Čarobnica, boginja i ratnica

U svakoj ženi spavaju tri arhetipa Čarobnica, Boginja i Ratnica. Ponekad je jedan arhetip dominantniji,ponekad se smenjuju a ponekad su...

Kako se otarasiti sala sa ruku?

Kako se otarasiti sala sa ruku?

Verovatno ćete se iznenaditi kad čujete da salo sa ruku neće nestati ukoliko radite vežbe samo za taj deo. Iako će takve vežbe svakako...