MOĆ SVESNOG DISANJA

20. jan 2023. | Bonafides

Putem daha i namere možemo doći u stanje povezanosti sa samim sobom i postići mir u bilo kojoj situaciji, čak i u onim situacijama kada bismo reagovali burno. Moć svesnog disanja ima mnogobrojne benefite naš život, poboljšava celokupno zdravlje organizma, dovodi do rasterećenja nervnog sistema kao i sposobnost lakšeg nošenja sa emocijama.

Neraskidiva veza našeg uma i tela je i dalje velika oblast naučnog istraživanja, ali se i medicina i nauka slažu da postoji nešto posebno u vezi između uma i emocija i načina na koji dišete.

Posebno kada smo pod stresom, disajni putevi u telu postaju zategnutiji, što otežava putovanje vazduha iz usta u pluća. U osnovi, pod stresom vaše telo mora više da radi na prenosu vazduha i na kraju dišete brže, što produžava problem.

Kako su telo i um tesno povezani usled plitkog disanja dajemo sigmal mozdu da se nalazimo u opasnosti, zatim naše telo postaje zgrčeno, ramena se dižu, raste hormon stresa kortizol i porast hormona adrenalina, bori se ili beži. Naravno, sve ovo se odvija na nesvesnom nivou, sada malo harikiram da biste shvatili. Ponekad se ovakve stvari dešavaju svakodnevno i čak više puta na dan primera radi kada imate na poslu, u kući ili svojoj bližoj okolini osobu ili situaciju za koju mislite da je uzročnik vašeg stresa.

I tako vremenom stiče se navika plitkog disanja i naš um veruj da je u stresu, zapravo telo se tako ponaša, usled čega nastaje napetost u vratnom delu ledja, ramenima i kičmi.

Stvara se nervna napetost, nervozno ponašanje ili potiskivanje emocija, zatim ako na to pridodamo i sedački način života eto nam problema sa zdravljem.

Što se tiče mentalnog i duhovnog zdravlja usled plitkog disanja, u moazk ne dotiče dovoljno kiseonika što dalje dovodi do smanjenog fokusa i koncentracije. Na duhovnom nivou menja se naša sposobnost povezivanja sa sobom pa samim tim i mira je manje.

No, nije mi namera da vas uplašim, stoga udahnite duboko i spremite se za fantastično putovanje ka sebi kroz vrlo jednostavnu tehniku disanja, koju možete izvoditi bilo gde i bilo kada, jer vam za nju nije potrebna nikakva priprema.

Ovaj vid vežbe uz redovno prakticiranje dovešće vas u stanje povezanosti sa sobom, poboljšati vaš fokus i koncentraciju, smanjiti reaktivnost, bolje ćete se nositi sa emocijama i imati puno manje stresa u životu, jer stres nije ono što se dešava već naša reakcija i način stav prema onome što se dešava.

Za početak dovoljno je izdvojiti dva do tri puta na dan po 3minute za SVESNO DISANJE. Ujutru na podne i uveče. Vremenom će vam postati praksa i navika da sebe vrlo brzo vratite u balans uz pomoć praktikovanja SVESNOG disanja.

Možete sedeti ili ležati a možete čak i stajati. Za svesno opuštanje i kada imate više vremena odvojiti za sebe u tišini i da vas niko ne ometa tih par minuta, možete sedeti ili ležati. Medjutim, jako je korisno i kada vežbate u stojećem položaju jer vam tada ova praksa ulazi u NAVIKU da dišete svesno, što dalje dovodi i do aktivnog svesnog slušanja pa postajete i bolji sagovornik, ali to je tema nekog drugog budućeg posta.

Dakle, kada zauzmete položaj koji vam odgovara, desnu ruku položite na grudni koš a levu na predeo želuca. Zatvorite oči i počnite sa laganim ritmom dubokog disanja. Udišite lagano i sporo i izdišite još laganije i i još sporije, tako da vam ubah bude kraći od izdaha,izdišite duplo duže.

Uzmimo primer udah brojimo do 4 izdah do 8. Ponovite ovaj ciklus onoliko puta koliko vam prija ili navijte sat na 3 minute.
Ovaj vid disanja ima za cilj da vas opusti, razbistri um, rastereti vibratorne buke u glavi i deluje jako povoljno i umirujuće na rad vaših unutrašnjih organa. Može vam regulisati pritisak, anksioznosti kao i potrebu za preteranim razmišljanjem.

Takodje dolazi do otpuštanja emocija i teških energija koje pokupimo u medjusobnoj interakciji ili jednostavno nosimo u sebi jako puno nakupljenog stresa.

Dakle,ovaj vid disanja (4-8 udah – izdah) nas oslobađa negativne energije, stresa i umora.

Sledi drugi ciklus udah do 8 i izdah do 8 (ravnomerno lagano disanje) koje nas vodi u balans i unutrašnji mir. Možemo se čak i više puta tokom dana podsećati da PRODUBIMO i USPORIMO disanje najviše onda kada ,,treniramo strpljenje“.

Dakle, udah i izdah do 8 drugi je korak vežbe za održavanje mira i balansa i treći korak kada nam je potrebno više energije u danu možemo je dobiti jednostavnim DISANJEM! Udah do 8 a izdah do 4! Obrnuto! Kada nam ostaje više vazduha u telu snabdevamo sebe sa više energije!

Da sumiramo na kraju:
Ovu vežbu možete raditi odvojeno
✓ Udah 4 izdah – 8 za opuštanje
✓ Udah 8 – izdah 8 za balans i sticanje navike sporijeg ravnomernog disanja
✓ Udah 8 – izdah 4 za revitalizaciju i više energije

Ovu možete raditi i povezano sva tri ciklusa tri puta na dan u opuštenom mirnom stanju dok steknete praksu a zatim i u budnom aktivnom stanju dok se krećete kroz dan ,vozite ili razgovarate sa nekim. Vežbajte disanje! Vežbajte strpljenje! Istrenirajte sebe na mir, balans i spokoj u svakoj situaciji.

Zamislite samo sa tri minute u danu koliko postižete. Nema tog leka, tv sadržja, interneta, igrica niti bilo čega što može zameniti ono što nam je prirodno i Bogom dano da uz pomoć daha i namere dodjemo ponovo u stanje povezanosti. Kada je mir u nama mir je i svuda oko nas.