Balans uma, duha i tela

Pilates

Pilates je sistem vežbi koje je polovinom XX veka razvio istoimeni Jozef Pilates, vrlo strastveni sportista, skijaš, gimnastičar, ronilac, student borilačkih veština i izvodjač cirkuskih tački.

Zašto krenuti sa pilatesom i kome je namenjen?

Pilates je sistem vežbi koje je polovinom XX veka razvio istoimeni Jozef Pilates, vrlo strastveni sportista, skijaš, gimnastičar, ronilac, student borilačkih veština i izvodjač cirkuskih tački. Za vreme I svetskog rata kao nemački ratni zarobljenik interniran na Ostrvo Man,istražuje načine rehabilitacije žrtava pandemije gripa 1918.godine. Osmišljava seriju pokreta i vežbi iz tako ograničenog bolničkog okruženja…i tako nastaje Pilates…takodje kao i preventiva povredama u sportu…po želji i nameri istomenog vrhunskog sportiste i osnivača vežbi. Ukoliko želite znati više preporučujem da pročitate zanimljivu životnu priču ovog predivnog čoveka i sportiste!

Sve što trebate znati o pilatesu

Većina dama ne zna šta je pilates tačno. Već na prvi pomen pilatesa zamišljaju ,,lagane vežbe sa loptama za starije dame”. Medjutim, pilates je sve samo ne lak! Trening pilates utiče na jačanje celog tela istovremeno, povećavajući snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Vežbe pilatesa su odlične za ravnotežu i jačanje posture,kičme i jezgra (core) koji su zaslužni za držnje celog tela.

Pilates je trening kojim pripremam svoje telo za teže treninge poput teretane ili kik boksa,sto znači da koristi i u tu svrhu pripreme tela za jači napor. Za mene je ovo fantastična kombinacija! Pilates volim zbog njegovih brojnih benefita što je izmedju ostalog i povezivanje uma i tela! Elementi pilatesa i joge su neizostavni deo svakog mog treninga bilo da je u pitanju moj lični trening, personalni ili grupni.

Pilates je odličan za prilagodjavanje početnika na fizicku aktivnost zbog istovremene aktivacije celog tela. Kod pilatesa je jako važna kontrola pokreta pa mi je samim tim na ovom treningu nekako najlakše objasniti klijentima važnost povezanosti uma i mišića (mind – muscle connection) gde naravno isto važi i za druge vrste treninga,ali o tome ću detaljnije tek pisati.

Ostali benefiti pilatesa na kojima bih damama želela zadržati pažnju:

  • Uz pilates postižete fleksibilnost,pa samim tim i vaše drzanje postaje gracioznije!
  • Mrsavljenje i oblikovanje tela,uz prilagodjene treninge i ishranu,naravno!
  • Uz pilates se aktiviraju zapostavljeni mišići i istovremeno se jača i isteže celo telo
  • Olakšava bolove u telu usled neaktivnosti i predugog sedenja
  • Preventiva povredama
  • Stres i umor posledica su neravnoteže u telu i nepravilnog disanja. Vežbama disanja i svesnoati pokreta povećava se svesnost o povezanosti uma i tela cime se revitalizuje telo a um opušta.
  • Više energije i bolje raspoloženje

Uticaj pilatesa je ogroman na poboljšanje psiho – fizičko stanja zdravlja i ravnoteže.

Razlika izmedju pilatesa i joge

Razlika je u tome da pilates nema duhovnu komponentu već radi na svesnosti povezivanja uma sa telom. I ako imaju brojnih sličnosti joga je način života. Spiritualnost je važan deo joge a manifestuje se kroz vežbe svesnosti i meditacije. Više o jogi u odeljku JOGA.

Magazin

Poslednje novosti