Umeće i važnost opuštanja

11. avg 2022. | Bonafides

Rezultati relaksacije nisu samo oslobađanje tenzije, već ujedno i jačanje svoga tela i doprinošenjem boljem izgledu.

Kada ste napeti, mišići su vam zgrčeni, a telo dobija neprirodan izgled te se čovek oseća loše.

Mišići nemaju dovoljno energije. Mišići treba da su napeti samo kada su u pokretu i kada imaju neki zadatak. Kada nisu zaposleni, a ipak su zgrčeni, uzaludno troše životnu energiju i rade u prazno.

Fizička neaktivnost ozbiljan je preduslov za stres. Organizam se navikava da funkcioniše samo u dobrim uslovima: hormoni se slabije luče, iscrpljuju se vredni minerali, mišići slabe, a masti i toksini se nagomilavaju u krvi. Aktivan način života eliminiše mogući stres i poboljšava sposobnost organizma da se bori u stresnim situacijama.

Postoje razne vrste opuštanja poput lagne šetnje, boravak u prirodi, masaže, slušanje lagane chillout muzike, meditacija itd.

Ono što ovde preporučujem jeste SVESNO OPUŠTANJE TELA. Svesnim otpuštanjem tela dolazimo u stanje dubokog mira, spuštanjem moždanih talasa na alfa nivo i niže, gde tonemo duboko u svoju podsvest.

U tom opuštenom stanju tela i uma odnosno svesti, moguće je raditi sa svojim telom ne samo na dubokoj relaksaciji, otpuštanju otpora, stresa, energetskog i emotivnog naboja već i na isceljivanju tela i uma putem autosugestije! Telo i um su jedno a podsvest je u tom stanju sniženih moždaanih talasa na alfa i niže nivoe najpodložnija sugestiji i autosugestiji.

Početak opuštanja može da izazove strah jer se dešava da tokom opuštanja telo zahvati blago podrhtavanje.

Može se dogoditi pojačano lupanje srca ili čak da zaplačete, ali to je upravo ono čega želite da se oslobodite: brige, umora, napetosti i stresa. Um se boji nestajanja i imaće tendenciju da vas pokrene, medjutim upornim i istrajnim radom doćićete u stanje kada to postaje proces u kome ćete uživati i nešto čega se nikkao nećete želeti odreći, a moći ćete ući u stanje opuštanja vrlo lagano i brzo, vremenom stiče se iskustvo.

Da li ste ikada razmišljali o tome, da opuštajući telo delujemo i na to da se opusti um ili obrnuto?! Da, moguće je! Pogledajte za početak ljude oko sebe. Pogledajte ljude i njihova tela u grcu, sa podignutim ramenima. Videcete da su zapravo jako često i umno napeti i kao da ne znaju se opustiti. Pogledajte ljude vedre, vesele, večito nasmejanih lica, njihovi pokreti su lagani kao da vijore na vetru! 😊

I sada mozemo zaključiti da su um i telo tesno povezani, tako da vežbajuci telo opuštamo misli straha, napetost, brige smeštamo svoj um u sadasnji trenutak samo jednostavnim fokusiranjem na pokret i dah. Takodje vezbajuci neku tehniku opustanja kao sto su vezbe disanja, meditacija, mindfulness i sl. opustamo telo koje je u grcu, i osecamo lakoću…predivan osecaj bivanja, stanje lakoće. 🙏😇

U to stanje možemo uvek ući samo namerom. Evo za kraj i jedne kratke vežbice opuštanja. Biće vam dovoljan samo jedan minut da osetite benefit vežbice. Zatvorite oči udobno se naslonite, otkrstite noge i stopala položite na pod. Udahnite duboko i sa izdahom zamislite snop vode kako se sliva kroz i niz vase telo odlazeći kroz stopala duboko u srce zemlje, odnoseći sa sobom svu napetost iz uma i tela, ne morate ništa raditi samo dišite. Nakon par udaha i izdaha osetićete se opuštenije. Protrljajte šake i ruke položite na lice osetićete svoju energiju i osvežiti svoje lepe oči. 😊

Ovu vežbicu možete raditi i otvorenih očiju bilo gde da se nalazate udah i izdah i svesno recite sebi ova napetost mi ne treba i sada me napušta i pustite je da ode iz vaseg tela. Sve je samo energija!

Svako stanje,emocija,misao i sve prolazi, samo pustite i disite…budite mir,ljubav i svetlost koju zelite da vidite oko sebe.

Klikom na link prijavite se na ZEN Coaching edukaciju, i započnite vaše najčarobnije putovanje u duboko stanje mira i opuštenosti.