Uzroci emocionalne (ne)pismenosti

2. Mar 2024. | Bonafides

Emocionalna nepismenost postaje sveprisutni problem u savremenom društvu, a uzroci njenog nastanka su kompleksni i duboko ukorenjeni u današnjem društvu, najčešće koren ovog problema datira iz najranijeg detinjstva.

Dodatni faktori koji doprinose mi ovom fenomenu su uticaj digitalne komunikacije, nedostatak emocionalnog obrazovanja i brzi tempo života, sve to nepovoljno utiče na razvoj emocionalne inteligencije pojedinca. Medjutim, o uticaju ovih faktora biće reči nekom drugom prilikom.

Najčešći uzroci koji dovode do emocionalne nepismenosti:

 • Nedostatak emocionalnog obrazovanja: Ovo se odnosi na nedostatak formalnog učenja o emocijama, kako prepoznati, razumeti i upravljati njima. Osobe koje nisu bile izložene obrazovanju o emocionalnim veštinama često imaju poteškoće u prepoznavanju i izražavanju svojih emocija.
  O ovim stvarima nas ne uče u školi a ni kod kuće pa stoga očekujte da je zapravo ovo potpuno prirodno stanje i da se zapravo prenosi sa generacije na generaciju.
  Na nama je da prekinemo taj lanac ponašanja usvajajući veštine neophodne za razvoj emocionalne inteligencije.
 • Nepravilno modeliranje roditelja: U situacijama gde roditelji ne pokazuju zdrave načine izražavanja emocija, deca mogu usvojiti neadekvatne obrasce ponašanja. Nedostatak pozitivnih modela može rezultirati nesigurnošću i konfuzijom u vezi sa sopstvenim emocijama, emocionalnom nedostupnošću ili posesivnim načinima ponašanja, nezdravim stilovima (po)vezivanja u emocionalnim vezama i sl.
 • Socijalna izolacija: Nedostatak socijalnih interakcija može otežati razvoj veština kao što su empatija i razumevanje tuđih emocija. Interakcija sa drugima pruža priliku za vežbanje i razumevanje različitih emocionalnih iskustava. Stoga je preporučljivo da već u vrtiću učimo decu zdravom emocionalnom interakcijom sa drugima pomažući im da izraze svoje emocije na adekvatan način.
 • Traumatična iskustva: Traumatični događaji mogu ostaviti dubok emocionalni trag, otežavajući pojedincima da se nose sa sopstvenim emocijama i izazovima. To može dovesti do poteškoća u izražavanju i obradi emocija. Što je traumatično iskustvo se dogodilo ranije to je dublje zakopano u podsvesti i teže ga je izvući na svetlo svesnosti ali nije nemoguće uz adekvatnu stručnu pomoć.
  Takođe je važno napomenuti i da je važno da li se događaj desio ili je trajanje traumatičnih iskustva zapravo bio ciklus povezanih događaja.
 • Kulturološki faktori: Različite kulture imaju različite norme i očekivanja vezana za izražavanje emocija. Nedostatak razumevanja ili pritiska usklađivanja s ovim normama može dovesti do nesigurnosti i konfuzije u vezi sa izražavanjem emocija.

Razumevanje ovih faktora ključno je za kreiranje podrške i razumevanja kako bi se razvile emocionalne veštine i smanjila emocionalna nepismenost u društvu.

Ukoliko želite da razvijate svoju emocionalnu inteligenciju PRIJAVITE se ODMAH 👉 Upis na edukaciju “Razvoj emocionalne inteligencije i pismenosti kroz edukaciju zen master Coach i Yoga Terapeut” je OTVOREN! 🧘‍♂️📚

Ovaj jedinstveni program omogućava duboki razvoj emocionalne inteligencije i pismenosti kroz edukaciju Zen master Coach-a i Yoga terapeuta.

Obe edukacije uključuju i lični i profesionalni razvoj istovremeno!!!

Edukacije su ONLINE i možete ih pratiti sa bilo kog kraja sveta iz udobnosti svog doma.

Ako želite transformaciji svog života, steknete nove veštine i otkrijete unutarnju ravnotežu, sada je pravo vreme da se PRIJAVITE!

📝 Za prijavu i dodatne informacije posetite:

ZEN COACHING
POWER ENERGY YOGA – AKADEMIJA ZA YOGA TERAPEUTE

Upite POŠALJITE na mail 💌 info@bonafides.co.rs
ili POZOVITE 📞 naš Call Centar: 060/ 0 223 663
Radnim danima 10-18h

S poštovanjem,
Bojana Bonafides i Tim Bonafides ❤️

“Molimo sve korisnike da imaju u vidu da su sadržaji na ovom sajtu zaštićeni autorskim pravima. Svaka neovlašćena reprodukcija, distribucija ili kopiranje bez prethodnog odobrenja vlasnika autorskih prava strogo je zabranjeno i podložno zakonskim sankcijama.”